OK, pre svega Fala vi lepo na ubacivanju u 'vredi pogledati' listu.Skok koji stvarno nisam ocekivao ali mi je drago da ima ljudi koji smatraju moja pisanija vrednim citanja i da cu zaista biti od pomoci nekome, nekada u zivotu.

A sad... Spektakl! 

Pre neko vece (a Boga mi i sinoc) smo diskutovali na temu mog osiguranja u NL. Sta se javlja kao (potencijalni) problem:

    *kada sam odlazio iz zemlje Srbije meni je receno u ambasadi (a mislim da sam to i napisao) da traze putnicko osiguranje na 5 dana, koliko da udjete u zemlju.

WRONG!

    Drage citateljke & citaoci, obratite samo paznju na nesto (na sta ja, iskreno, nisam jer mi je samo bilo bitno da dodjem ovde): sta mislite da vam se, ne daj Boze, nesto desi kad ste u inostranstvu a niste osigurani? Ima da se naplacate eura i eura i da sve kasice prasice pretvorite u evropske dinare da bi izmirili troskove smestaja, lecenja, hrane, setanja sestara, holandskog programa na TV itd... A vi ne mozete biti zvanicno osigurani u NL (ili zemlji putovanja) dok ne dobijete papire tj boravisnu i radnu dozvolu. Drugim recima, nekoliko meseci ste ostavljeni sebi na sopstvenu odgovornost da se ne razbolite ili povredite. Sto znaci: idete u inostranstvo?; platite osiguranje (putnicko) na par meseci.Jeste malkice veci trosak ali to vam moze debelo znaciti ovde. 

Druga stvar...naravno da se cujem sa rodbinom i prijateljima iz SER i poznato je da otprilike postoje tri glavna nacina komunikacije:

    1. Skype, popularan program za IP telefoniju koji se besplatno koristi za poziv racunar-racunar. Prilicno se rabi i dobro sluzi narocito jer ima dobru podrsku i za Webcam.

    2. @, pisma su dobila sasvim novu stranu medalje (a svi smo mislili da ih ima samo dve) sa internetom. Mada mi nije toliko privlacno da ih pisem kao klasicna, sa papirom i olovkom, i ovaj vid komunikacije ima svojih dobrih strana.Narocito kad saljete slike koje svi zele da vide :)

    3. SMS. Ovo je moja bolna tacka. Kao i svaki holandjanin (kao sto je pisalo na jednom zidu nakon promasaja Mijatovica sa bele tacke protiv NL - svi smo mi pomalo holandjani), imam ovdasnju karticu za mobilni telefon.Kad je kupljena uz nju se dobija odredjen broj minuta za pricanje i 100 besplatnih sms-ova. Bitna stvar: kad kazem besplatni mislim besplatni. Danas sam ubacio karticu Telekoma Srbije da proverim nesto i palo mi na pamet da ja imam besplatnih sms na tom broju.Sav srecan krenem da kuckam poruke i poruke kad primetih nesto: meni ne skida od besplatnih poruka vec id kredita na kartici.Sto znaci, kod Telekoma je besplatno u stvari 'besplatno'.

Sad vi meni lepo objasnite sta ja da radim sa ovom kolicinom SMS poruka na toj kartici? :(

 

 

Znam sigurno za jednu osobu u SER kojoj je drago sto ne mogu da ih koristim.A u isto vreme joj je zao sto ne moze da ih dobije na svoj broj  :D 

 

Hajd' pa do citanja...