Evo prodjose tri meseca od kako sam u NL. Nisu bas najsjajnija sto se tice birokratije i ucenja ali zato ima i svojih svetlih tacaka. Jedna od najbitnijih jeste da sam nasao sebe u ovom gradu. Za njega su rekli "ili ti se svidi nakon nedelju dana ili ti se nikada ne svidi", toliko je specifican. Jeste zaista specifican, stavise jos se znam zacuditi kulturnoj, nacionalnoj i rasnoj sarenolikosti, ali sve vise mi se cini da to nije vezano samo za njega. Cuo sam i za druge popularne gradove (London, Nju Jork, itd...) da su u slicnom odnosu prema dodjosima. Ili se dodjosima svidi ili ne.

Kad sam dosao ovde sve mi je bilo super jer je bilo nepoznato. Sve je drugacije, od jezika (naravno), ponasanja, moralnih shvatanja i navika do TV programa. Neverovatno za cuti ali ovde ne postoji TV kanal kao sto je PINK (sa sve sljokicama). Nisam mnogo razmisljao o kraju, gradu u kojem sam proveo tri decenije zivota jer nisam ni stizao da razmisljam o necemu takvom. No, sad vec primecujem dve stvari.

Kao prvo, koliko god da se trudim da ne osetim, iako zaista nisam takav po prirodi, osetim ponekad nostalgiju. Ali onaj vid nostalgije gde mi ne nedostaje grad kao grad vec nesto iz tog grada. Primer, bilo bi idealno kad bih mogao da prenesem Kalemegdan u Amsterdam. I deo Starog Grada na potezu Knez Mihajlova-Francuska-Dunavska (25. maj)-Tadeusa Koscuska. Iliti celokupan Dorcol. Deo Amsterdama u kojem sam podseca me u nekim stvarima na Dorcol. Ima starije zgrade, ogroman park u blizini, ima dusu. 

Kao drugo, uz svu volju koju neko moze da ima za pocetak u inostranstvu mora se ispuniti jos jedan uslov: moci zavoleti mesto u kojem se zivi. Ako se to ne uspe onda postoji velika sansa da zivotarite umesto da zivite u novom gradu. Onda ce poceti sve zivo da vas nervira i kulminacija dolazi kad shvatite da citirate pok. Zorana Radmilovica: "Radovane, Radovane, u selu su te ptice budile...Sto si odlazio iz svog sela Radovane..."

Za mene ce Dorcol uvek biti nesto posebno, i gde god da se nalazim uvek cu reci da sam Dorcolac jer jesam ponosan na kraj u kojem sam odrastao. Ali isto tako mogu da volim i moj novi grad, moj novi Dorcol...