"...Pre svega da se zahvalim svima koji su podržali moje napore za boljim blog uređenjem i doprinosu za bolji svetski život & poredak.To će biti inspiracija za sva buduća pokoljenja blogbajtera (blogera koji su gastarbajteri)..."

A sad ozbiljno, videh da sam nominovan za 'to be worthy' listu i zahvaljujem se onima koji su predložili a i onima koji su to prihvatili. Zaista se nadam da će bar neki od ovih komentara pomoći nekome ko planira odlazak iz Srbije u neki novi svet.

Za proslavu dajem vam jednu od mojih omiljenih pesama starog r'n'r, ko pogodi izvođača i pesmu ima pravo na muzičku želju (samo ne preterujte :)

 

http://mp3space.com/download.php?id=2853 (prekopirajte ovo u vaš brows-er)

 

Birokratija...Pisao sam na jednom od prethodnih blogova o značaju i pravima birokratskog aparata; o beznačajnosti ljudskog postojanja pred tako veličanstvenim ljudskim proizvodom... Juče sam imao prilike da se još jednom uverim u to.

Neki papiri koje sam podnosio na proveru u opštinu, zamislite sad: nisu ispravni. Original uverenja  iz Srbije + overa apostil pečatom tog originala + sve to prevedeno na holandski jezik. No ne lezi vraže i ne ustaj  Slobo, nije to dovoljno. Meni pritisak u trenutku skočio na 800 sa 500. Nije svejedno kad ti u stranoj zemlji kažu da papiri nisu OK.

Odemo mi natenane tamo i žena iz opštine objašnjava: bla bla bla papiri prevedeni bla bla apostil pečat bla bla treba i prevod da se overi bla bla bla...WHAT!?

E sad pošto je u meni vrila krvca crvena ja sam pre toga zamolio moju lepšu polovinu da ona pita da li to znači da će druge institucije odbiti papire? Kako to da su sa tim metodom prevođenja zadovoljni bili imigraciono odeljenje, odeljenje za odobrenje ulaska u NL, odeljenje za upis u opštinske knjige, samo ovo malo perfidno ljigavo odeljenje nije zadovoljno. I dobijemo mi odgovor da je stvar u proceduri...U proceduri, moliću lepo!

I imam dve varijante.Da šaljem papire za Srbiju, prevod da overe apostilom, ili da u NL nađem prevodioca koji će to uraditi.

Holandijo....

Naravoučenije za sve vas koji želite napolje: obezbedite sve papire koje želite (ili vam trebaju) u inostranstvu, kontaktirajte SVE institucije kojima predajete te papire (uglavnom sve imaju mail kontakt) i definitivno proverite kako koja institucija traži da joj sažvaćete, svarite i ispljunete sve te celulozne proizvode sa olovnim otiscima na sebi.

 

Božić...Bolje nego prošli put.Sada nismo bili na Badnje veče u crkvi, preskočili smo to, već na molitvi sutradan.Mnogo pristojnije, kulturnije, lagodnije i svečanije nego kad tu nije 'creme de la creme' Srba u inostranstvu (koje sam već opisao ranije).

Prijatna atmosfera nakon toga, ručak i sve što ide uz to ali ipak i česta sećanja na to kako su to moji nekada radili, šta smo radili i još jedan podsetnik na nekadašnja vremena.Stoga, nemojte zameriti što o prazniku nisam pisao i što ovde nisam poželeo srećan praznik...

 

Hajd pa sve vam najbolje do sledećeg čujenja  :)