Koje je najvece bogatstvo koje covek moze da stvori? Dete. Nema niceg lepseg od decijeg osmeha i radosti, od osecaja opustanja kad dete zagrli sa svojim rucicama. Prosle godine smo bili kod jedne prijateljice moje drage koja ima malog sina. Prvi put me je video i gledao me je, u pocetku, malo podozrivo. Verovatno zbog razlike u visini Wink

Ali, kad smo krenuli nazad to detence se okrenulo ka meni, pruzilo ruke i reklo 'zagrli'. Onaj/ona ko voli decu znace kakav je osecaj.

Ovde u NL se deci daje veliki znacaj. Pocevsi od samog vrtica (koji nimalo nije jeftin, mesecni izdatak za dete u vrticu je oko 2000 eur mesecno) preko skolice, skole, itd...Prava deteta su zasticena u ogromnoj meri. Stavise mnoga 'akta' koja smatramo normalnim u odgoju dece ovde su kaznjiva i svako moze prijaviti nekog roditelja da je nemaran ili nasilan ka detetu (iako se ta nasilnost moze ogledati u par udaraca po (_._)  ). Ako neko bude prijavljen, naobjasnjavace se od nemila do nedraga zasto i da li je nesto ucinio. 

Postoji i druga strana medalje, odgajati dete u ovim shvatanjima normalnosti takodje nije lako. Recimo, na Comedy Central TV stanici koja emituje humoristicke serije vrte se oglasi za hot-line i seksi slike na mobilnim telefonima. U NL verziji serijala IDOL (i u bilo kojoj drugoj popularnoj TV emisiji) sasvim je normalno cuti f*uck, f*ucking, s*hit, i*diot, s*tupid ass*hole, etc... Cesto mi padne na pamet kako su meni nekad objasnjavali da 'takve reci cu kad tad nauciti ali nije kulturno da ih koristim'. A kako ja to da objasnim buducem narastaju kad to cuje od popularnih licnosti u gledanim emisijama??

Nekako se borim sa svim tim, govoreci sebi: dolazis iz sasvim drugacijeg okruzenja, drugacije si naucen, drugacije je gledanje na moral (koliko god cudno zvucalo) ali sad vise ni u to nisam siguran. Da li je to tacno, kad vidim ovde da moji sunarodnici pljuju po devetogodisnjem detetu koje samo zeli da pokaze da je i ono nesto naucilo, da mu se nesto svidelo. A narocito u sklopu skorasnjih dogadjanja kad su te stvari bile navodno obrisane. Optuzivati dete za plagijat, dete koje ne zna sta su "autorska prava". Ali ono sto je najgore od svega to dete ce upiti u sebe tu negativnu reakciju. Tu i jos po neku. I kad se nakupi dovoljno takvih i slicnih izjava ono ce i samo svom (ili necijem) devetogodisnjem detetu davati izjave tipa: kako si ti glup, nerviras me, zar nista nisi naucio sa svojih devet godina!

Moram ovom prilikom da se izvinem osobi sa nikom 'smile' koja me je pitala da li sam ja nesto uradio. Da sam znao da ce ta 'popularna, voljena, trazena egoisticna osoba' da napljuje dete rekao bih da sam ja za sve kriv. A narocito sto ja ne zelim da sam u drustvu takvih.

Papire sam dobio, procedura je zavrsena. Ovde cu samo ostavljati ponesto vezano za NL i Amsterdam, sto smatram zanimljivim.

No dosta o meni. A vi kako te? ;)