Došao je i taj dan, da moram tužno sebi priznati da sam dobio još jedan udarac u sopstveno samopouzdanje & pokušaj potencijalnih ubeđivanja drugih da je i Srbija deo Evrope: moram Jopet na polaganje vozačkog ispita jer moja dozvola ovde ne vredi.

Šta više, zamalo ne upadoh u raspravu sa jednom devojkom kad je izjavila (nakon skorog preseljenja iz Nemačke u Švajcarsku, nemačkog je državljanstva) 

  - Zamisli, molim te, oni Švajcarci meni kažu da moram opet da polažem ispit! Pa ne dolazim ja iz Afrike već iz Evrope! 

Što znači: Srbi, ostavite vozačke dozvole vi koji ulazite ovde i ne nadajte se njima! Ili varijanta broj #2 (testirana od strane moje malenkosti) letujte u grčkoj gde i ne traže internacionalnu za rentiranje auta :)

Kako god, ono sa čime se srećete jeste:

1. vraćanje na vožnju sa rukama na 10 i 10

2. uključite deo mozga za ekonomičnu vožnju jer bez njega teško možete položiti

3. ako nemate pribor pod tačkom 2, nabavite ga nekako

4. oznake, oznake i još oznaka...

Ja sa svojih skromnih nekoliko desetina hiljada kilometara u nogama sam bio totalno zbunjen i zaprepašćen kad mi je instruktor stalno ponavljao: a ne vidiš znak na putu, a ni pored puta, a ni privremeni, a ni stalni, a ni vazdušni, a ni svetlosni, a ni ovaj a ni onaj...QQ majko mila, pa ja skapirah da pojma nemam da vozim! Još kad se čovek prodrao zašto ja ubacujem u brzinu pri parkiranju!? Pokušah mu objasniti: znaš, ima u Srbiji nešto što se zove brdo, uspon, planina; potrebno kad ostavljaš auto da ga ne bi našao u komšijinom dvorištu/prikolici. A on meni: prvo, ako ti je ručna ispravna ne trebaš to da radiš; drugo, ovde nema brda a tako se troši glava menjača pa ide na sistem prenosa a ja tek uzeo auto na lizing (a nešto i na... dodajte sami, iz Audicije) itd itd itd.

Gledam ja ovu knjigu sa pravilima i oznakama, gleda ona mene. Imaju oznake (table) na kojima stoji radio frekvencija sa saobraćajnim informacijama za taj region; stubići krajputaši sa belim (ako put skreće u desno) i crvenim ( ako put skreće u levo) mačjim očima za bolji pregled noću; rotonde (kružne tokove) sa pravom prvenstva onog ko nije u rotondi itd...

I tako ti ja kažem, kukam, gledam ovu knjigu i mislim se: kako ću ja ovo položiti...

A možda da se preselim u Grčku?