То је Срђанин!

Тј моја маленкост :)

Енивеј, хвалио сам се нашироко и накратко, у прошлом писању, о мом положеном испиту (korte vrijstellingstoets) за ослобађање од усељеничке обавезе (inburgeringsplicht); све у циљу да бих могао комотније живети у овој земљи.

И морам рећи да мало и комотније живим...

Али прво је прво: морам мало разјаснити оно што сам писао прошли пут и за шта сам видео и опширнији коментар ;)

Штовани г-дине Милетић,

Мени је заиста драго да (прећи ћу одмах на ти) си се ти јавио на мој топик јербо сам ја натрчао на твоју веб страну током мог истраживања која ми је опција најбоља за ослобађање од усељеничке обавезе. Налазим да морам мало кориговати моју изјаву која сада гласи:

Особа која положи korte vrijstellingstoets не добија потврду о нивоу језика којим влада већ потврду о познавању холандског начина живота.

Хоуевер, индиректно се признаје и познавање холандског језика на нивоу Б1 јер и сам ИНД то сугерише (Verder is de Korte Vrijstellingstoets van een hoger taalniveau (B1) en dus moeilijker dan het inburgeringsexamen.). Надаље, ако желимо положити тест морамо знати и језк, кај не?  :)

Али да подвучем, слажем се да на папиру не пише: официјелно познавање језика на нивоу Б1...

Сад долазимо до ништа мање интересантног дела приче. До Срђанина...

Након полагања испита и листајући интернет стране контао сам и контао и контао како да регулишем већ једном свој статус за стално. Време је пролазило, ја нисам хтео одступити од свог порекла ем држављанства (али радо и драге воље одступам од свих српских политичара). Контактирао сам ИНД са питањем: ја сам тај и тај, моја историја је та и та, кад могу затражити дозволу за стални боравак (илити картицу на неодређено). У току чувеног термина 4-6 недеља добијем ја одговор који гласи: бла бла бла можете захтев поднети у петој години боравка и сами сте обавезни водити рачуна о томе бла бла бла... не будем лењ, подигнем десну шаку и почнем бројати на прсте колико пуних година је прошло од мог доласка овде. 

Игром судбине (или шта ли је) бројка ми се заустави на средњаку...

Исходом нисам био поколебан али сам био разочаран схватањем да требају проћи још две године до тренутка кад могу поднети захтев за стални боравак. А још док они донесу одлуку...Волео бих да је и ту 4-6 недеља :) Стога кренух се интересовати за државњанство.

Стални боравак могу затражити након пет година непрекидног боравка у Холандији (или бившој холандској колонији), тренутна дозвола боравка није привременог типа (тј нисам ту на студијама и томе слично), показао сам (кроз тест) да сам довољно интегрисан, у последње четири године нисам кажњаван и морам се одрећи тренутног држављанства, Више информација овде.

ФУЦК! Мислим, па и овде морам чекати још две године и успут се одрећи и  Српског држављанства. Ма мора да има нека цака, мислим се ја. Не бих био Србенда кад не бих тако мислио. Кренем на доле где стоје изузеци... Е то је, рођаци, много важно да научите: скоро увек и за све постоји изузетак. У мом случају он је гласио:

Држављанство могу затражити ако минимум три године живим заједно са холандским партнером (венчано или невенчано али званично регистровано у општини) на истој адреси, покажем кроз испит да сам довољно интегрисан, нисам последње четири године кажњаван и због тога што је мој разлог доласка заснивање породице не морам се одрицати српског држављанства!

Чек чек, нешто ми не штима. Кренем опет прстоброј и опет дођох до средњака, Компликованије испада добити дозволу за стални боравак но држављанство?? Ако је тако, дај пет карата! Тј држављанстава! Тј и једно НЛ држављанство је довољно!

Кога још интересује о изузецима може више информација наћи кликом овде

и кликнути још једном у тексту на Laat alle voorwaarden zien. Након тога користити преводиоца за објашњења.

Само се сетите: живите са неким из љубави а не због пасоша...