I pored mojih 18 meseci u ovoj severnoj nedodjiji jos uvek se moj juzni duh na neke stvari buni... no, mali uvod u holandske "maixije": najrasireniji lanci prodavnica su Albert hajn, Dirk, Super de Boer, Lidl, itd...Ali to nikako ne znaci da su i ljubazni (uljudni). U albert hajnu  koji je i najveci uglavnom rade marokanci i surinamci, godina 17-25, pretpostavljam skolski bas i ne previse obrazovani. Koliko vole te dve nacije pokazuje i cinjenica da nekome reci ovde da je marokanac je kao da u srbiji nekome se kaze da je siptar.

Anyway, vucem se kroz prodavnicu sa korpom u ruci, izvodeci slalom izmedju raznih kontejnera sa robom, marokancica i holandjana gadjajuci oslobadjajuci cilj - kasa (i surinamka iza nje)!

Taman da stanem u red ubacise se tri devojke sa svojih nekih 65 godina (sve zajedno). Na traci do kasirke dolazi njihova kupovina: dve cokoladice razlicitih proizvodjaca i sok. Sve zajedno kosta nekih 4,80 eura. Sad nastaje problem: svaka za sebe placa.

Stojim u redu iza njih proklinjuci svoju sudbu sto tu stadoh, ovrcuci ce i gledajuci holandjane koji mirno stoje kao jaganjci pred klanje, sa ocitim razumevanjima na njihovim licima za problematiku tri devojke.

Nakon nekih cetiri minuta koji trajahu kao vecnost, snasla se svaka za svoj sitnis. I ja dodjoh na red pred odahnulu surinamsku kasirku.

Ovo nije izolovan slucaj, ima toga (mada ja nisam u toj meri iskusio) buduci da postoji i izreka o tome i zove se Duch treat (iliti holandsko cascavanje). 

O tome vise procitajte ovde 

I nikako se nemojte iznenaditi ako dodjete ovde i gledaju vas bledo ako na kraju izlaska/kupovine ne krenete da vadite "svoj deo kolaca".

Iako meni i dalje nije jasno zasto se posle nisu raskusurale no zadrzavahu red toliko. Bar mi je Rammstein prigodno odjekivao kroz moje slusalice.

Pamet u glavu i sitnis u dzep...