Devojcice i decaci,

U proslom topiku opisah kako se osoba licno moze videti u inostranstvu nakon godinu dana. Kako se moze osecati, sta treba prevazici.

Ali, to nije dovoljno...nakon godinu dana dolazi do psihickih preispitivanja licnosti, vidi li se u toj novoj okolini ili ne. Isto tako, dolazi i do zvanicnog preispitivanja: drzava proverava da li mozes ostati ili ti daje shut-u-(_._) kartu za Srbiju (uteha je da bar se ide kuci o tudjem trosku).

Elem, obavezan pretposlednji korak koji se mora uciniti jeste da se produzi boravak. Podsecanje: prva dozvola se izdaje na godinu dana.

Sta se sada desava...Ako provrtite pocetne topike ovog bloga seticete se dokumentacije i procedura potrebnih da se dodje do ovde (ili do tamo, gde ko zeli). Sada se mora podneti ista ta dokumentacija da bi se dobio produzetak: primanja, radni ugovori, socijalne uplate itd... Popunjava se maltene identican formular (sa dodatkom da upisete i objasnite izmene koje su nastale do dana podnosenja zahteva za produzenje dozvole - brak, promena posla, prvo zaposlenje, itd..) i podnosi se vec toliko puta pominjanom IND-u.

A onda se ostavi jedno mesec-dva-tri (u zavisnosti od srece, poznanika i ostalog) da se to skrcka. I za tu uslugu se plati 190eur.

Nakon tog vremena, ali ne duzeg od tri meseca, dobijate odgovor: ostajete ili ne.

Ja dobih ovo prvo :)

Poslednje sto ostaje jeste polaganje testa adaptacije i poznavanja jezika, ali do toga ima jos dve godine...I ako hocu holandski pasos.

A sad odoh da sa zenom proveravam njene telefonske racune...