Razmisljao sam kakav bi naslov bio adekvatan za novi topik i pored moguceg osporavanja i unutrasnjih nedoumica ipak mislim da je ovaj najbolji. Razlog krajnje jednostavan: ovo sad stvarno jeste pocetak iako sam vec nekoliko meseci ovde.

Prva tri meseca su prosla u iscekivanju pozitivnog resenja od IND-a, koliko-tolikom upoznavanju dela grada u koji sam dosao da zivim, shvatanje saobracajnih linija, ucenje o prodavnicama, novoj kulturi i nacinu zivota.

No, ono sto sam sad poceo da radim (nakon dobijanja potrebnih papira) jeste da sam posao u skolicu za NL jezik. Eto, i ja u mom dobu Jopet u skolu.  Zato kazem da je sad pravi pocetak - pocetak integracije mog zivota u kolotecinu NL drustva.

Kako je u skolici...Prvi utisak je: konacno, da pocnem da se bavim necim i da imam svrhu! Verujte mi da ako je neko navikao da radi nije mu nikako lako sedeti tri meseca i blejati unaokolo (i pored upozorenja da ce mi nedostajati ovi dani kad sam bezbrizno sedeo ne redeci nista). Buduci da smo napravili nekakav plan sta se treba uraditi u zivotu u narednih nekoliko meseci ovo je prvi korak. I tako sam ja, i pored toga sto sam solo uzeo literaturu za ucenje, krenuo u skolu.

Djaci kao djaci - zayebanti. Svima se u ocima vidi pogled nesigurnosti: mogu li ja ovo?

Koliko (ni)je lak NL (iako sam vec razglabao o ovome) potvrdice i ova cinjenica: ima nas osmoro na kursu - Srbija, Rumunija, Meksiko, Spanija, Indonezija, Kanada, Portugal i Tajland. Ako izuzmem Indoneziju i Tajland kao ljude kojima generalno tesko idu evropski jezici, ostaje nas sestoro. E sad, nas sestoro ima isti problem: ne kapiramo pravila igre u NL jeziku; samim tim vidite koliko (ni)je lako...

Ali zato svi odlicno razumemo kad je vreme za pauzu :)

Nastavnici su Holandjani, svi sa po par jezika u rukavu. Stvarno su ljubazni i pokusavaju nam objasniti kako i sta se radi ovde (tipican primer: ako nesto trazite od nekoga, sta god da trazite, pravilno je na kraju zahteva reci: molim vas; ne kao kod nas na salteru - s'a oces? ali mislim da malo preteruju sa tolikom ljubaznoscu jer su i sami priznali da je to vise zbog ponasanja no zbog vrednosti). Sto se vecem broju ljudi ucepite bice vam bolje.

Jedino gde mozete da nadjete 'utehu' jeste priznanje da je nas jezik za nijansu (gramaticki) tezi od njihovog. Moj pokusaj objasnjavanja padeza je tri puta bio potpuno bezuspesan... 

No, do cujenja dragi moji (iliti kako bi rekli u nl: tot straks) odoh da ucim

 

:)